Rouwverwerking.info


Betekenis van bloemen

Symbolische betekenis van bloemen

De symbolische betekenis van bloemen op het graf is gebaseerd op de vergankelijkheid van het bestaan, bloemen verwelken en vergaan net als het lichaam. Vroeger werden de overledenen ook wel begraven op een bed van kruiden meestal Salie, of ook wel Salvia genoemd, om het kwade af te wenden. Er werden ook wel takjes Mirte bij of in het graf gelegd als symbool van de onsterfelijkheid. Rozemarijn werd ook wel gebruikt met als betekenis het afwenden van boze geesten maar ook als symbool voor de onsterfelijkheid omdat het een groenblijvende heester is.

Vroeger werden de doden wel opgebaard in een kist op een bed van stro maar ook wel op Veenreukgras dat gezien werd als een heilig gras. Veenreukgras wordt vanwege de zoete geur ook wel ook wel vanillegras of zoet gras genoemd. De Latijnse naam voor het kruid is Hierochloe odoratas afgeleid van de  Griekse woorden hieros voor gewijd of heilig en chloa voor gras. De toevoeging odorata staat voor geurig. Op Allerheiligen en Allerzielen werd het kruid ook wel bij de kerkdeur gelegd vanwege de geur maar ook als symbool van het goede.

Later werden er op christelijke begrafenissen vooral witte rozen neergelegd die symbool stonden voor eenvoud of zuiverheid maar ook wel voor de tranen van Maria Magdalena. Lelies stonden symbool voor zuiverheid en barmhartigheid en Rozemarijn voor de goedheid van Maagd Maria. De bomen op begraafplaatsen waren vooral de iep, de treurwilg, de taxus en cipres ook vaak met een symbolische of christelijke betekenis.

De Chrysant of Chrysanthemum heeft als bijnaam de gouden bloem afgeleid van de Oudgriekse woorden chrysos voor goud en anthemon voor bloem. De gebogen chrysanten staat in veel landen symbool voor de dood en worden alleen gebruikt tijdens begrafenissen of tijdens Allerzielen voor op het graf. Het is bij voorkeur een gebogen boeket met kleinbloemige chrysanten. 

Even en oneven aantal bloemen

In veel landen met het orthodoxe geloof mag je absoluut geen oneven aantal bloemen neerleggen bij het graf, dit heeft geen christelijke achtergrond maar is wel een belangrijk bijgeloof. Een oneven aantal bloemen wordt gebruikt bij huwelijken, verjaardagen en in elke gewone bos bloemen. Een oneven aantal staat symbool voor geluk. Een even aantal bloemen staan symbool voor de rouw en wordt alleen gebruikt bij begrafenissen. De meest gebruikte bloemen op een begrafenis of in een rouwboeket in deze landen zijn: witte rozen, rode anjers of paarse eustoma. Paarse bloemen staan voor waardigheid en rouw, de eustoma voor dankbaarheid.

Rode anjer

De rode anjer heeft zowel in het bijgeloof als in het christelijke geloof een belangrijke betekenis. De anjer is een veelgebruikte bloem op begrafenissen vooral de rode variant. De anjer met als botanische naam Dianthus wordt wel de Bloem van de goden genoemd afgeleid van de Griekse woorden Dios voor de oppergod Zeus en Anthos voor bloem. De vele kleuren van de verschillende soorten anjers zouden gebaseerd zijn op de zonsondergang en zonsopgang te zien vanaf de Griekse berg Olympos bekend als de verblijfplaats van de goden met Zeus. De botanische naam aan de plant werd waarschijnlijk gegeven door Theophrastus van Eresus ruim 300 jaar geleden voor Chr.

De kroonbladeren van de anjer zien er als afzonderlijk blad uit als een nagel en in het christelijke geloof staat dit wel symbool voor de kruisiging en de rode kleur staat symbool voor het bloed van Christus. Maar ook de geur van de anjer is vergelijkbaar met kruidnagel en staat wel symbool voor de verlossing en het afwenden van negatieve krachten.

Bloemen zijn voor veel mensen belangrijk tijdens een uitvaart, tegenwoordig worden er meestal bloemen of rouwbloemstukken uitgezocht die van betekenis waren voor de overledene maar ook voor de nabestaanden.

Share by: