Rouwverwerking.info


Rouwarbeid

Rouwarbeid

Het omgaan met rouw is volgens verschillende rouwdeskundigen arbeid, het is hard werken en iedereen met een verlies moet het zelf doen. Actief op zoek naar een nieuwe balans in het leven, als we dit niet doen dan kan het onderdrukken van de gevoelens van verdriet op langere termijn psychische of lichamelijke klachten opleveren. De manier waarop we rouwen is vaak individueel, het is een heel persoonlijk proces, we kunnen het in principe niet goed of fout doen.

Emoties toestaan

Het is vooral belangrijk dat we de gevoelens niet ontkennen of onderdrukken maar er mee aan het werk gaan. Laat alle wisselende en vaak onvoorspelbare emoties toe, erken dat je boos bent, verdrietig, angstig of machteloos, het hoort er allemaal bij. Het toestaan en omgaan of accepteren van deze emoties kan moeilijk zijn toch is het noodzakelijk dat we er mee aan het werk gaan. Het kan helpen om er over te praten in een veilige vertrouwde omgeving.

Andere manieren om met de vaak heftige emoties om te gaan zijn bijvoorbeeld:
  • contact zoeken met lotgenoten
  • schrijven over de emoties
  • verwerken door te gaan tekenen of schilderen
  • wandelen of fietsen in de natuur
  • actief gaan sporten
  • geloven in een hiernamaals of in reïncarnatie
  • logische verklaringen zoeken voor de emotie

Taken in de rouwarbeid zijn volgens veel rouwdeskundigen waaronder ook professor Manu Keirse:

1) Het verlies onder ogen zien, vaak rationeel.
2) Het verlies en de pijn ervaren, meer emotioneel.
3) Aanpassen aan het leven zonder partner of dierbare.
4) Het bewaren van de herinneringen aan de overledene en het opnieuw gaan houden van het leven.

Met deze taken kan je actief bezig maar je kan er ook soms even afstand van nemen omdat het vaak te vermoeiend is om er steeds mee bezig te zijn. Manu Keirse, maar ook andere rouwdeskundigen hebben nuttige boeken geschreven die kunnen helpen bij rouwarbeid. De boeken geven handvatten in het omgaan met verlies voor de nabestaande maar ook voor de directe omgeving van deze persoon. Familieleden of vrienden kunnen nuttige tips uit een van de boeken gebruiken om de nabestaande bij te staan en te helpen bij zijn of haar verlies. Boek:  Helpen bij verlies en verdriet

De manier waarop en de periode waarin iemand in staat is om actief aan deze rouwarbeid te gaan wordt beïnvloed door onder andere: hoe is de dierbare overleden, wat zijn de omstandigheden daarna, hoe was de relatie met de overledene en wat zijn de persoonskenmerken van de persoon die rouwt.

Het model van Maggie Stroebe, (hoogleraar Verlies verwerken) gaat niet zo uit van fasen of taken maar vooral van de twee werkelijkheden die in een rouwproces om aandacht vragen. Het interessante model beschrijft het moeilijke proces vanuit de twee vormen: 1) Rouw die aandacht geeft aan het verlies en 2) Rouw die  gericht is op herstel. Deze vormen kunnen vaak gelijktijdig plaats vinden. Het boek van Margaret Stroebe is alleen Engelstalig verkrijgbaar:   Complicated Grief  

Share by: