Rouwverwerking.info


Donor na overlijden

Donor na overlijden

Een donor na overlijden stelt organen en weefsel beschikbaar, orgaandonatie is het afstaan van organen voor transplantatie en weefseldonatie is het afstaan van weefsel na overlijden. Elk jaar staan er meer  mensen op een wachtlijst voor orgaantransplantatie. Een donor kan meerder patiënten die op de wachtlijst staan het leven redden. In 2018 gaven 273 mensen na hun dood organen en 2398 mensen gaven weefsel. In totaal kregen 2609 mensen in 2018 een orgaan of hoornvlies van een overleden donor. Het aantal donoren in 2018 was een stijging van 15% in vergelijking met het jaar daarvoor, maar er zijn nog altijd een tekort aan donoren.

Een donor  staat meerdere organen af en kan daardoor meer levens redden, een donor kan bijvoorbeeld het hart, de nieren, de lever, de longen, de dunne darm en de alvleesklier afstaan. Circa 250 overleden donoren redden jaarlijks het leven van 750 mensen. Dit is positief maar nog niet genoeg, er overlijden circa 150 mensen per jaar die op de wachtlijst staan omdat er niet op tijd een geschikte donor is.

Regels voor overlijden en doneren

Er zijn strikte regels voor het doneren na overlijden, de naderende dood moet volledig duidelijk en onafwendbaar zijn. Het is de taak van een arts om levens te redden, hij of zij zal nooit iemand laten sterven omdat diegene donor is. Alleen als het sterven onafwendbaar is kijkt de behandelde arts in het donorregister, de transplantaties worden altijd door een andere arts uitgevoerd. Het overlijden is vastgesteld als iemand hersendood is of als het functioneren van het hart en de bloedsomloop gestopt zijn. Bij een coma is er nog elektrische activiteit in de hersenen. Een verwarring of vergissing tussen coma en hersendood is niet mogelijk, een comapatiënt is geen donor. Na een hartstilstand is het afstaan van het hart niet meer mogelijk maar wel het doneren van de nieren, de lever, de alvleesklier en de longen.

Voor en na de donatie kan de familie de overledene zien, een donatieprocedure duurt over het algemeen niet langer dan 24 uur. De artsen doen hun werk zorgvuldig en hechten de wonden, bij het opbaren is het over het algemeen niet te zien dat de overledene organen of weefsel heeft afgestaan. Hierna kan de normale procedure beginnen van het opbaren tot aan de uitvaart en het begraven of cremeren. Er zijn geen kosten verbonden aan het doneren en als de familie van de overledene graag wil weten of de transplantaties zijn geslaagd dan kunnen zij hiervan bericht krijgen.

Donorregistratie

Het is voor nabestaanden moeilijk om direct na het overlijden te beslissen of ze willen dat er organen worden afgestaan voor donatie. Als iemand zich voor zijn dood heeft laten registreren als donor dan hoeft de familie deze beslissing niet te nemen in deze verdrietige fase. In het digitale donorregister kan iedereen zelf laten vastleggen of je na overlijden donor wilt zijn, de keuze is wel of niet. Een gemaakte keuze is niet definitief, later wijzigen in het register is zonder problemen mogelijk. Registreren is niet verplicht maar het voorkomt wel dat de partner of familie deze beslissing moet nemen.

Share by: