Rouwverwerking.info


Ontslag

Ontslag en rouw

Ontslag is het verlies van werk en heeft veel invloed op ons leven, er valt een sociale omgeving weg, de rol van werk in de maatschappij is er niet meer, de dagelijkse routine valt weg, het geeft een gevoel van verlies van identiteit, je maakt niet langer deel uit van de groep waar je werkte en de inkomsten gaan omlaag.

Een ontslag geeft een gevoel van verlies van houvast, naar schatting kan circa 25% van de mensen hier slecht mee omgaan, deze groep krijgt een gevoel van rouw, het verdriet om het verlies. Als men in een nieuwe omgeving wil weten wat je doet, dan antwoorden de meeste mensen met het werk dat ze doen, het werk is vaak een belangrijk deel van onze identiteit, het werk gaf een functie, verantwoordelijkheid en vaak een status. Na het verlies van werk gaan veel mensen twijfelen aan hun kunnen en aan hun identiteit. Rationeel proberen we het ontslag te relativeren maar als er niet weer snel nieuw werk gevonden kan worden gaan de meeste mensen twijfelen aan zichzelf en aan hun mogelijkheden voor een toekomst.

Gevoel en hulp na ontslag

Het gevoel van rouw na ontslag is moeilijk om te zetten naar een positief gevoel, de gevoelens die een hoofdrol gaan spelen zijn onder andere schuld, schaamte, onmacht, boosheid en frustratie. Er kunnen ook lichamelijke klachten zijn zoals moeheid, hoofdpijn, spierpijn en een verminderde concentratie. Deze gevoelens worden vaak aangezien voor depressiviteit of een burn-out maar het zijn gevoelens die horen bij een rouwproces. Het erkennen van het gevoel van rouw is vaak noodzakelijk om het verlies van werk een plaats te geven en weer verder te kunnen. Zonder dit proces goed af te ronden lukt het bijna niet om weer het zelfvertrouwen en de motivatie te vinden om een positieve toekomst te zien en de kans op een nieuwe baan.

We kunnen vaak veel meer dan we denken maar in een periode van het verlies van werk na het ontslag, gedeeltelijk verlies van identiteit en het geloof in eigen kunnen is het moeilijk om hier zelf weer uit te komen. Een therapeut, coach of loopbaan begeleider helpt bij het gevoel van vastgelopen te zijn en bij het vinden van een nieuwe weg na alle veranderingen. De begeleiding is onder andere gericht op het relativeren van het ontslag waardoor de stress minder wordt en het gevoel van angst voor het niet kunnen. Hulp in het emotionele proces van het verlies helpt bij het terugvinden van zelfvertrouwen en de kracht om weer verder te gaan vanuit de eigen identiteit.

Share by: