Rouwverwerking.info


Praktisch na overlijden

Praktisch na overlijden

Er moeten na een overlijden veel praktische zaken geregeld worden, probeer hier hulp voor in te schakelen. Vooral bij een onverwacht overlijden is het bijna geen doen om dit als nabestaande allemaal zelf te regelen omdat je overmand door de emoties vaak hier niet goed toe in staat bent.

Praktische zaken doen na overlijden:
  • De huisarts laten komen die het overlijden bevestigd en een Verklaring van overlijden geeft.
  • Uitvaartondernemer inlichten en overleggen wat hij of zij gaat doen.
  • Aangifte doen bij de gemeente of dit door de uitvaartondernemer laten doen. Hiervoor is de Verklaring van overlijden nodig. Geef deze niet af, geef alleen een kopie, het document is vaak bij veel andere zaken om te regelen ook nodig. Het paspoort moet ook naar de gemeente worden gebracht, zij maken het document ongeldig, hierna mag de nabestaande het bewaren of weggooien.
  • De bank waar de overledene een rekening had moet ingelicht worden, een machtiging op deze bankrekening vervalt. Een gezamenlijke rekening kan op jou naam worden gezet. Laat de automatische incasso’s van de overledene stopzetten. De bankrekening, als dit geen en/of rekening is wordt meestal pas weer vrij gegeven als bekend is wie het recht heeft om de rekening te beheren, vaak is dit de gerechtigde op de nalatenschap (erfenis).
  • Controleer of er een testament is en ga na wie de erfgenamen zijn. Het controleren of er een testament is kan alleen schriftelijk bij het Centraal Testamentenregister (CTR), op hun website staat een aanvraagformulier. Als er een testament is dan geeft de CTR ook door bij welke notaris het testament is opgemaakt.
  • Maak een inventaris van de nalatenschap, dit is onder andere de inboedel waarbij een boedelruiming nodig kan zijn als het huis of de kamer snel leeg moet en de erfenis; alle bezittingen min de schulden.
  • De partner krijgt meestal automatisch bericht van de Sociale Verzekeringsbank en informeren de nabestaande over het recht op een eenmalige uitkering van de AOW en het recht op eventueel een nabestaandenuitkering. Zie ook belangrijke instanties na overlijden
  • Het is verplicht om aangifte bij de inkomstenbelasting te doen voor de overledene. Afhankelijk van de hoogte van de erfenis moet er misschien ook aangifte van erfbelasting worden gedaan. Via de belastingdienst is het mogelijk om meer zorgtoeslag of huurtoeslag te krijgen maar het kan ook zijn dat het recht op toeslag vervalt omdat het eigen vermogen door de erfenis te hoog is geworden.
  • Zeg de verzekeringen van de overleden partner op, laat deze wijzigen van twee personen naar 1 persoon.
  • De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) stuurt als het overlijden bij hun bekend is een formulier, het kenteken moet binnen vijf weken worden overgeschreven. De autoverzekering en de wegenbelasting blijven gewoon doorlopen, ook na overlijden, blokkeer deze als de auto nog niet wordt overgeschreven en vraag eventueel een schorsing aan bij de RDW.
  • Controleer de sociale media en beslis of je facebook, twitter en dergelijke online wilt houden en gaan beheren of dat je deze wilt laten verwijderen.
 
Share by: