Rouwverwerking.info


Herdenken

Herdenken

De dagen van het herdenken van de overledenen noemen we ook wel de herdenkingsdagen. Deze vaak religieuze dagen verschillen per godsdienst. In de orthodoxe kerk of de Oosters-orthodoxe kerk zijn er speciale gebeden voor de doden op de derde, negende en veertigste dag. De overlijdensdatum van een christen wordt ook wel gezien als de geboortedag van een nieuw en beter leven, om deze reden is de sterfdatum elk jaar belangrijk. In het katholieke geloof wordt vaak na 1 jaar een mis gehouden en in het orthodoxe geloof is op de sterfdatum een herdenkingsbijeenkomst.

Herdenken doen we ook vaak op andere belangrijke dagen bijvoorbeeld met kerst, oudejaarsavond, de geboortedagen van de kinderen, de verjaardag of de trouwdag van de overledene. Op deze dagen vinden nabestaanden het vaak fijn om te kunnen praten over de persoon die ze missen, zodat deze wordt herdacht en er erkenning is voor het gemis maar ook voor de relatie die er was met de overleden persoon. In sommige culturen wordt daarom bijvoorbeeld met de eerste kerst na het overlijden zelfs een plaats aan tafel vrij gehouden voor de overledene.

1 jaar na overlijden

De datum van overlijden is bijna voor elke nabestaande wel belangrijk, ook zonder geloof.

Rituelen of gebruiken die kunnen 1 jaar na het overlijden zijn:

  • Het graf of de plaats van de urn bezoeken op de sterfdatum. Het is gebruikelijk om bloemen neer te leggen op deze dag, een kaarsje aan te steken en een gedicht of een persoonlijke boodschap voor te lezen. Als dit niet kan bij een graf of urn dan kan het ook thuis bij een foto van de overledene.
  • Een boom planten voor de afwezige persoon, het liefst een boom die bloeit op de sterfdatum.
  • Foto’s bekijken, fijne herinneringen delen met naasten.
  • Ga naar een plaats waar jullie graag samen waren om waardering te tonen voor de fijne tijd die er ooit was.
  • Van twee trouwringen 1 ring laten maken of een ander sieraad van de dierbare laten bewerken.
  • Iets afmaken waar de overleden persoon mee bezig was.
  • Spullen verder opruimen en eventueel cadeau geven aan iemand die ze goed kan gebruiken of aan de kringloop.
  • Geld doneren aan een goed doel, bij voorkeur uit naam van de overledene aan een doel dat hij of zij belangrijk vond.
  • Een brief of gedicht schrijven of een tekening of schilderij maken, iets creatiefs doen waarin goede herinneringen worden verwerkt.
Rouw is niet na 1 jaar voorbij maar we hebben wel vaak naast ons verdriet en het gemis het afgelopen jaar regelmatig aan fijne dingen gedacht die we deelden met diegene die er niet meer is. Op de jaarlijkse sterfdag hoeven we niet alleen maar verdrietig te zijn, we mogen en kunnen vaak ook wel warmte of liefde voelen voor het feit dat we de overleden persoon hebben gekend en samen iets moois hebben gehad.

Share by: