Rouwverwerking.info


Overlijden

Overlijden en rouw

Er overlijden jaarlijks circa 150.000 Nederlanders per jaar, de meesten in Nederland en circa 900 Nederlanders per jaar overlijden in het buitenland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreert alleen het sterftecijfer nadat een arts een Verklaring van Overlijden en een doodsoorzaak verklaring heeft afgegeven. Deze verklaring wordt afgegeven bij een natuurlijk overlijden. Als er sprake is van een niet-natuurlijke dood zoals bij zelfmoord, moord, een ongeval of euthanasie dan schakelt de arts een gemeentelijk lijkschouwer in. Afhankelijk van de doodsoorzaak die door de lijkschouwer wordt vastgesteld kan er een onderzoek volgen door justitie. De gemeente geeft in dat geval pas toestemming voor begraven of cremeren nadat nader onderzoek is afgerond en de officier van justitie hier goedkeuring voor geeft.

De doodsoorzaak is meestal een lichamelijke ziekte. Ruim 5.000 Nederlanders per jaar overlijden aan de gevolgen van een ongeval, de meeste hiervan aan de gevolgen van een val. In 2017 overleden er 1917 mensen aan zelfmoord en 132 mensen overleden door moord of doodslag. Er overleden 12.598 mensen aan de gevolgen van een psychische stoornis in 2017, een klein gedeelte van de stoornissen werden veroorzaakt door alcohol of drugs, het grootste gedeelte door een psychische stoornis (bron: CBS) zoals bijvoorbeeld angst, depressie, eetstoornissen en posttraumatische stressstoornis (ptts).

Er is de “normale” rouw, het verdriet na een verlies, als het overlijden werd verwacht, maar bij een onverwachts overlijden, bijvoorbeeld na een ongeluk of bij een zelfdoding, kan de verlieservaring en de rouw gecompliceerder zijn omdat er geen voorbereiding op het verlies mogelijk is geweest.

Gebroken hart

Rouw na het verlies van een partner kan zoveel stress geven dat mensen overlijden aan de gevolgen van een te hoge bloeddruk of aan hartfalen. Overlijden aan de gevolgen van een “gebroken hart” of intens verdriet door een hartaanval of beroerte is wel degelijk mogelijk maar vaak alleen bij zwakkere patiënten die lichamelijk al verzwakt zijn door een andere ziekte. Acute rouw na het overlijden van een partner uit zich vaak in stress en vermoeidheid, dit heeft effect op onze weerstand, dit gecombineerd met al een zwakke gezondheid kan overlijden aan een gebroken-hart-syndroom tot gevolg hebben. Er zijn geen eenduidige cijfers over deze vorm van overlijden maar naar schatting zijn er circa 1.000 mensen per jaar die kort, van enkele dagen tot zes maanden, na hun partner overlijden aan de gevolgen van dit syndroom.

Een “gebroken hart” op langere termijn wordt meer gezien als een psychische stoornis dan een lichamelijke stoornis en is vaak het gevolg van gecompliceerde rouw, ook wel Prolonged Grief Disorder (PGD) genoemd. Psychotherapeut Paul Boelen van de Universiteit Utrecht noemt PGD iets heel anders dan gewone rouw. Als de rouwende minstens zes maanden na het overlijden nog steeds een intens en aanhoudend verlangen naar de overleden partner ervaart en daarbij veel beperkingen heeft in het normale dagelijkse functioneren is er volgens hem sprake van een psychische stoornis. Een huisarts kan dan antidepressiva voorschrijven maar waarschijnlijk heeft dit niet zoveel zin, een behandeling voor gecompliceerde rouw is effectiever.

Op 13 februari de Dag van het Gebroken Hart worden er elk jaar verschillende bijeenkomsten georganiseerd, dit is 1 dag voor de bekende Valentijnsdag op 14 februari. Een gebroken hart, ook wel hartzeer genoemd, is bij liefdesverdriet vaak een metafoor of een figuurlijke uitspraak en gaat over een verbroken liefdesrelatie. Het gevoel van een gebroken hart kan na het verbreken van een liefdesrelatie of een onbeantwoorde liefde wel hevig zijn maar heeft zelden verstrekkende gevolgen. In het geval van een gebroken hart gevoel na een scheiding of een overlijden is het verdriet intenser en volgt een rouwproces. Op de Dag van het Gebroken Hart zijn er verschillende organisaties die een ontmoetingsdag organiseren zoals de organisatie “Als kanker je raakt”. In 2019 is de landelijke ontmoetingsdag voor iedere ouder die een kind heeft verloren aan een ziekte op 26 januari 2019 met als spreker Manu Keirse, hij is een rouwdeskundige en heeft goede boeken over rouw en rouwverwerking  geschreven.

Share by: