Rouwverwerking.info


Mediation

Mediation

Mediation is conflictbemiddeling onder begeleiding van een mediator of een deskundige bemiddelaar. Een conflict wordt met de hulp van een onpartijdige mediator over het algemeen sneller opgelost dan dat de zaak voor een rechter moet komen, bovendien is het aanmerkelijk goedkoper. Een conflictbemiddelaar is geen advocaat die aan een kant staat maar een neutraal persoon zonder oordeel die met de twee personen in het conflict een aanvaardbare overeenkomst wil bereiken. 

Beide partijen in het conflict moeten wel een zekere bereidheid hebben om tot een oplossing te komen in het conflict. Hierbij gaat het niet perse om het gelijk krijgen, ook niet in juridische zin, maar wel om het conflict op te lossen en hierna in een acceptabele verstandhouding verder te kunnen met de ander.
Alle vestigingen van het Juridisch Loket en de rechtbanken in Nederland kunnen partijen doorverwijzen naar een erkende mediator. Deze bemiddelaar is een vertrouwenspersoon en heeft een geheimhoudingsplicht, hij of zij stelt zich onpartijdig en objectief op en niets van wat er wordt besproken mag naar buiten worden gebracht. De titel MfN-registermediator (Mediators federatie Nederland) is een beschermde titel. Dat wil zeggen dat alleen mediators die gekwalificeerd en erkend zijn door de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM), dit is de stichting die het MfN-register beheert en onderhoudt, de titel mogen voeren.

Soorten conflicten en mediator

Er zijn veel soorten conflicten waarbij er een mediator ingeschakeld kan worden, zoals bij een conflict over een echtscheiding, problemen bij omgangsregelingen of ruzie over een erfenis of zelfs bij een burenruzie. Een bemiddelaar kan ook ingeschakeld worden bij een conflict op het werk met een collega of met de werkgever of bij een zakelijk conflict tussen twee partijen. Zelfs voor conflicten met de overheid of andere instanties kan een mediator vaak veel betekenen.

Een conflict kost meestal veel energie en geeft stress met veel vragen maar weinig antwoorden. Een onpartijdige bemiddelaar geeft meer ruimte om je te focussen op oplossingen in plaats van stuk te lopen op de problemen. Zonder een mediator is er ook een grotere kans dat het conflict uit de hand dreigt te lopen. Als beide partijen in het conflict baat hebben bij een oplossing maar er niet uit komen is dit vaak een communicatieprobleem. Een mediator zorgt er voor dat men weer normaal kan praten en luisteren, er ontstaat een beter begrip voor de argumenten van beide partijen en er worden oplossingen bedacht.

Vaststellingsovereenkomst

De eerste gesprekken met de twee partijen en de mediator vinden vaak op neutraal terrein plaats. In het kennismakingsgesprek kan ieder zijn of haar verhaal vertellen en er wordt een inventarisatie gemaakt van de problemen. In de vervolggesprekken worden de belangen duidelijk benoemd en gekeken naar de verschillen en de overeenkomsten in deze belangen. Als er uiteindelijk een oplossing is gevonden voor het conflict dat wordt een overeenkomst op papier gezet met de rechten en de plichten van beide partijen. De vaststellingsovereenkomst is bindend en kan niet eenzijdig worden ontbonden.
Het is mogelijk dat het conflict of slecht een deel ervan wordt opgelost, de vaststellingsovereenkomst kan dan worden opgesteld en getekend voor dat deel wat wel opgelost is en voor het overige deel moet men dan alsnog naar de rechter.

Share by: