Rouwverwerking.info


Uitvaartplechtigheid

Uitvaartplechtigheid

De uitvaartplechtigheid is een ceremonie voor de begrafenis of crematie, voor de een heel belangrijk voor de ander niet zo van belang. Voor de afscheidsdienst moet er al veel geregeld zijn zoals de keuze tussen begraven of cremeren, de locatie van het opbaren, de locatie van de uitvaart, het soort kist, het vervoer, de genodigden, de rouwkaarten en de bloemen. Tijdens de afscheidsceremonie wordt het belangrijk gevonden om het leven van de dierbare te herdenken vaak met toespraken, muziek en achteraf een koffietafel of andere vorm van catering. Het afscheid kan plaats vinden in een kerk, het uitvaartcentrum of een crematorium maar  ook in overleg op een andere locatie zoals: thuis, in een restaurant of in een kantine van een vereniging.

Bij een protestants-christelijke begrafenis of crematie is er een kerkdienst met de dominee, een korte preek, psalmen en gebed. Een katholieke uitvaart wordt begeleid door de priester met onder andere een mis en het bewieroken en besprenkelen van de kist met wijwater. Nabestaanden kunnen de uitvaart vorm geven op basis van hun culturele achtergrond of het geloof met rituelen die passend zijn bij de uitvaart. Nabestaanden die niet verbonden zijn aan een kerk kunnen een geestelijk of ritueel begeleider vragen om de uitvaartplechtigheid de gewenste invulling te geven of de plechtigheid zelf organiseren in overleg met de uitvaartondernemer. De uitvaartverzorger of begeleider bespreekt alle wensen rond de plechtigheid met de nabestaanden.
  • De keuze voor een begrafenis of crematie kan gemaakt worden op basis van de wensen van de dierbare en de nabestaanden, het geloof, maar ook op basis van de wel of niet aanwezige verzekering en de kosten.De gewenste bloemen staan voor de vergankelijkheid van het bestaan of voor de verbondenheid tussen leven en dood en kunnen gekozen worden op basis van de symbolische betekenis van bloemen tijdens een uitvaart of aaneensluiten bij de persoonlijke wensen.
  • Tijdens de plechtigheid is er vaak uitvaartmuziek met drie tot vijf nummers gekozen door de nabestaanden.
  • Gedichten of een persoonlijke tekst worden voorgedragen, uitvaartteksten voor de herdenking.
  • Na de plechtigheid is er een hapje en drankje, het eten na een begrafenis of crematie kan variëren.

Share by: