Rouwverwerking.info


Adoptiekinderen en stiefkinderen

Erfenis adoptiekinderen en stiefkinderen

De situatie bij een erfenis aan adoptiekinderen, pleegkinderen en stiefkinderen en het verschil met de andere kinderen in het gezin die ook erfgenaam zijn.

Adoptiekinderen en erfenis

Adoptiekinderen zijn voor de wet gelijk aan kinderen die een echtpaar op normale wijze krijgt. Geadopteerde kinderen krijgen de achternaam van hun nieuwe ouders en erfrecht, hierdoor erven zij niet meer automatisch van biologische ouders en in de praktijk schenken ouders ook meestal niet aan de kinderen die ze hebben afgestaan voor adoptie.

Pleegkinderen en erfenis

Pleegkinderen zijn kinderen die vaak tijdelijk in een ander gezin worden geplaatst, deze kinderen houden de achternaam van hun biologische ouders en krijgen geen automatisch erfrecht op een erfenis uit het pleeggezin. In de praktijk komt het weinig voor dat pleegouders een erfenis nalaten aan hun pleegkind.

Stiefkinderen en erfenis

Een stiefkind is een kind van gescheiden ouders, als zijn eigen ouders zijn gescheiden en zijn vader of moeder trouwt later opnieuw dan krijgt het kind er een stiefmoeder of stiefvader bij. Stiefkinderen erven niet van vier vaders of moeders als beide ouders zijn hertrouwd. Voor de wet blijven zijn eerste ouders zijn juridische ouders, dit zijn de biologische ouders of in geval van adoptie de adoptiefouders.

Als je vader of moeder is gescheiden en opnieuw trouwt heb je alleen recht op een erfenis van je oorspronkelijke vader en moeder oftewel bij een erfenis de juridische vader en moeder. Je hebt geen recht op een erfenis van de stiefvader of stiefmoeder. De rechten op een erfenis zijn gelijk als bij kinderen van niet gescheiden ouders, het recht is een legitieme portie van de erfenis, gebruikelijker is echter een kindsdeel. Het probleem voor stiefkinderen is vaak dat de juridische vader of moeder het testament op langstlevende heeft gezet en de kinderen pas erven als hun stiefvader of stiefmoeder is overleden. Bij een testament op langstlevende kan het kind geen geld opeisen als zijn stiefvader of stiefmoeder nog niet is overleden. Het kan ook zo zijn dat aan de kinderen uit het eerste huwelijk alleen een legitieme portie wordt nagelaten terwijl aan de kinderen uit het tweede huwelijk een kindsdeel wordt nagelaten.

Een adoptiekind kan in de praktijk dus zes ouders hebben: zijn biologische ouders, zijn gescheiden adoptievader en adoptiemoeder en als allebei zijn ouders hertrouwen een stiefmoeder en stiefvader.
Voor de wet zijn echter alleen de adoptieouders de juridische ouders en de enige ouders waarop het kind erfrecht heeft.

Share by: