Rouwverwerking.info


Keuzestress

Keuzestress

Na een overlijden of een ander soort verlies kunnen we last krijgen van keuzestress vooral als het overlijden of het verlies onverwacht was. Het verlies is dan geleden buiten onze keuzevrijheid om en we kunnen angstig worden om hierna nieuwe keuzes te maken. Dit wordt veroorzaakt door de onverwachte gebeurtenis van het verlies maar ook door een eventueel gevoel van schuld over dat verlies. Als we voordat het verlies geleden is andere keuzes hadden gemaakt had het verlies dan misschien niet plaatsgevonden vragen we ons zelf soms af.

Keuzestress is een te grote hoeveelheid aan keuzes en zeker na een verlies moeten we vaak veel keuzes maken in voor het gevoel te weinig tijd. De keuzes lijken vaak min of meer gelijkwaardig maar elke beslissing heeft meestal een ander gevolg. In een onzekere periode vinden we het vaak nog moeilijker om beslissingen te nemen.

De term keuzestress werd voor het eerst geïntroduceerd door de Amerikaan Alvin Toffler, een publicist die bekend stond als trendwatcher op het gebied van sociale en technologische ontwikkelingen. Een van zijn bekendste boeken is “Future Shock”, in dit boek brengt hij voor het eerst het begrip keuzestress. Citaat van Toffler: "Ironisch genoeg zullen mensen in de toekomst niet lijden onder een gebrek aan keuze, maar lijden aan een verlammende overdaad van keuzes". Als die keuzes teveel op elkaar gaan lijken dan geeft dit naar zijn mening echter een eindeloze geestdodende diversiteit. Het begrip is en wordt nog regelmatig onderzocht omdat het met de steeds ruimere keuze in goederen en diensten in ons dagelijkse leven een actueel onderwerp blijft. Uit het onderzoek van de Association for Consumer Research blijkt dat we wel voldoende keuzemogelijkheden willen hebben maar geen overaanbod aan keuzes. Ze komen ook tot de conclusie dat we bij keuzestress onbewust gaan filteren om de hoeveelheid keuzes te verminderen.

Als we verlamd raken door de hoeveelheid aan keuzes, terwijl er na een verlies of overlijden vaak veel en vrij snelle beslissingen moeten worden genomen, dan is het raadzaam om hulp te vragen. Vaak kunnen mensen in de directe omgeving op praktisch gebied wel bepaalde beslissingen voor je nemen en deze zelf uitvoeren. In een rouwperiode is dit vaak een onmisbare steun en het geeft wat ruimte om zelf na te denken over de meer emotionele keuzes.
Bij teveel stress kunnen we last krijgen van onder andere concentratieproblemen en vermoeidheid met als uiteindelijk gevolg een burn-out. Het onvermogen om zelf met alle keuzes om te gaan na een verlies of overlijden is niet vreemd omdat het verlies al een bijzonder hoge stressfactor is. Als er onvoldoende hulp is in de omgeving of de stress is niet meer hanteerbaar zoek dan professionele hulp op het gebied van rouw en/of stress.


Share by: