Rouwverwerking.info


Fases

Fases in het rouwproces 

Een rouwproces is niet alleen een lange periode van rouw maar verloopt in fases. Deze fases geven enig houvast in de moeilijke periode na het verlies van een dierbare. Elk individueel rouwproces verloopt anders maar bewust zijn van het proces kan nuttig zijn. Er zijn verschillende modellen die de fases in het rouwproces beschrijven.

Professor Manu Keirse is een rouwexpert en heeft diverse boeken geschreven over dit onderwerp. Rouw is volgens hem niet iets dat je echt kan verwerken maar meer iets dat je moet zien te overleven. Verwerken zou betekenen dat je het verlies op een gegeven moment achter je kan laten, dat het op een dag voorbij zou zijn, volgens Manu Keirse is rouw nooit voorbij maar draagt men het als een schaduw met zich mee. Hij noemt de fases in het rouwproces taken omdat het proces volgens hem rouwarbeid is. Iets waar je actief mee aan de slag kan maar soms ook even kan laten liggen.

De vier fases of taken in het rouwproces van professor Manu Keirse zijn:

1) Het verlies onder ogen zien. De eerste periode in de rouw is voornamelijk rationeel.
2) Het verlies en de pijn ervaren. De tweede periode raakt vooral de diepe emotionele kant.
3) Aanpassen aan het leven zonder partner of dierbare. De derde periode wordt de pijn minder hevig en proberen we een leven op te bouwen zonder de partner.
4) Het bewaren van de herinneringen aan de overledene en het opnieuw gaan houden van het leven. In de vierde periode kijken we meer terug op de fijne herinneringen en kunnen we weer met wat vreugde leven.


De psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft vijf fases omschreven in verdriet of het rouwproces:

1) Ontkenning, we proberen het overlijden te ontkennen vanuit een natuurlijk afweermechanisme, een vorm van zelfbescherming
2) Boosheid of protest, vaak met huilen en schreeuwen, waarom is mij dit overkomen, wie heeft hier schuld aan. Deze fase is eigenlijk pijn maar uit zich in boosheid.
3) Onderhandelen, in fase drie merken we dat boosheid niet helpt en proberen we over het verlies te onderhandelen.
4) Depressief, waarom zou ik nog verder willen gaan zonder mijn partner, wat is het nut. Het gevoel van wanhoop en verdriet overheerst, vaak door het onderdrukken van boosheid.
5) Acceptatie of aanvaarding, we accepteren de tragische gebeurtenis en laten het bijbehorende verdriet los maar zonder de geliefde te vergeten. We maken plannen voor een leven zonder onze geliefde.

Deze fases hoeven niet chronologisch te verlopen, soms kunnen we van fase 1 naar 3 gaan of van fase 4 terug naar 2, ook slaan mensen soms fases over. Lees het boek:   Over rouw, de zin van de vijf stadia van rouwverwerking 

William Worden is een erkende Amerikaanse rouwtherapeut, hij noemt vier taken in het rouwproces:

1) Aanvaarden dat het verlies heeft plaatsgevonden.
2) De gevoelens en reacties als gevolg van het proces ervaren.
3) Aanpassen aan een het nieuwe leven waar de dierbare geen deel meer van uitmaakt.
4) De overledene emotioneel een plaats geven en de draad van het leven oppakken.

Boeken van:  William Worden (Engelstalig).

Share by: