Rouwverwerking.info


Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraafplaatsen en parkbegraafplaatsen

Er zijn in Nederland een aantal natuurbegraafplaatsen, deze liggen in een bos of in een natuurgebied. Er komt op een graf meestal alleen een eenvoudig gedenkteken zoals een kleine zwerfkei met de naam van de overledene of een houten boomschijf met een inscriptie of de plaats is terug te vinden via de GPS coördinaten. De grond wordt niet gekocht door de nabestaande maar het eeuwigdurende grafrecht wordt wel officieel geregistreerd. Elke natuurbegraafplaats heeft een maximaal aantal plaatsen om het natuurgebied zo veel mogelijk in stand te houden. In het natuurgebied zijn wandelpaden en fietspaden en ook een de natuurbegraafplaats is op deze manier bereikbaar. Een natuurgebied en dus ook de begraafplaats zijn vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. As verstrooien is niet mogelijk op een natuurbegraafplaats maar het begraven van een urn met de as is wel mogelijk. De voordelen van een natuurbegraafplaats zijn:
  • Eeuwige grafrust, het graf wordt nooit geruimd.
  • Troostrijke plek, veel nabestaanden vinden de natuur een troostrijke plaats.
  • Het graf is altijd toegankelijk, er staat meestal geen hek om de natuurbegraafplaats.
  • De kist en de kleding van de overledene zijn natuurlijk afbreekbaar.
  • De nabestaanden hoeven het graf niet te onderhouden.
Er zijn voor- en tegenstanders van natuurbegraafplaatsen. Voorstanders claimen dat begraven in de natuur milieuvriendelijk is. Er kan nieuwe natuur gecreëerd worden door van landbouwgrond een natuurgebied te maken voor een natuurbegraafplaats. In bestaande natuurgebieden levert het geld op voor onderhoud aan het natuurgebied. Tegenstanders hebben twijfels over het verdienmodel, de inkomsten zijn eenmalig en wie kan eeuwigdurende grafrust garanderen als bijvoorbeeld zwijnen bij het graf gaan graven. Een ander argument tegen natuurbegraafplaatsen is dat het verstorend is voor de natuur, de bodem en boomwortels worden aangetast en een menselijk lichaam bevat veel schadelijke stoffen die de natuur belasten.

Parkbegraafplaats

Een alternatief voor een begraafplaats in de natuur is het uitbreiden van gemeentelijke begraafplaatsen, zij kunnen een park aanleggen voor natuurgraven. Symbolisch kan er dan voor elke overledene een boom worden geplant. Een parkbegraafplaats met natuurgraven, bomen, wandelpaden en bankjes is een mooie rustieke plaats om de overledene te gedenken. Een begraafplaats als wandelpark brengt de dood weer wat dichter bij het leven. Het overlijden hoort bij het leven en voor de rouwverwerking is het allicht beter als leven en dood meer als een geheel worden gezien. Het samenvoegen van park en begraafplaats geeft dan meer ruimte voor erkenning van het onvermijdbare levenseinde.

Een parkbegraafplaats is geen nieuw fenomeen, in het verleden werden er al begraafplaatsen in Engelse landschapsstijl ingericht door tuinarchitecten of landschapsarchitecten. Een mooie oude begraafplaats bijvoorbeeld is ontworpen door de Haarlemse stedenbouwkundige en landschapsarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870). De begraafplaats Soestbergen in Utrecht is aangelegd in 1830 als wandelpark met centraal in het park een karakteristieke grafheuvel met graven van bekende Nederlanders, de begraafplaats is nu een rijksmonument. Zocher is ook de ontwerper van de graftombe van Nellesteyn, een mausoleum met uitzichttoren in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug bij de oude begraafplaats van Darthuizen, de graftombe is nu een rijksmonument. Andere ontwerpen van Zocher zijn onder andere de algemene begraafplaats Kleverlaan in Haarlem en de algemene begraafplaats Zutphen in Engelse landschapsstijl met veel bomen, een gracht en vier rijksmonumenten.
De ontwerpen van Zocher tonen aan dat een parkbegraafplaats in een sfeervolle natuurlijke omgeving met een respectvolle en relatieve rust voor gedenken mogelijk is.

Share by: